1. Locatie, locatie, locatie

Dat is toch het allerbelangrijkste bij de keuze van een woning. Maar pas op voor te vanzelfsprekende aannames! Wees kritisch bij het gewicht dat u hecht aan bepaalde eisen. Wilt u dicht bij uw werk wonen? En wilt u een ruime tuin? En wilt u een rustige omgeving? Is dit alles wel op één plek te realiseren? Moet u water bij de wijn doen? Nee, niet vanzelfsprekend! Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Think outside the box! Ik denk graag met u mee.

2. Financiële ruimte

Niet het leukste onderwerp, maar wel heel belangrijk zeker gezien de wijzigingen die er zijn op dit gebied. Vanaf 2018 is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk bijkomende kosten mee te financieren in de hypotheek. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat u wellicht een woning vindt die in meer of mindere mate verbouwd moet worden. Financiering van deze verbouwingskosten kunnen niet meer vanzelfsprekend meegefinancierd worden in de hypotheek. Breng dus ook in kaart hoeveel eigen geld u bereid bent in te brengen.

3. Woonhorizon

Wat is uw woonhorizon voor de nieuwe woning? Is dit uw forever home? Of verwacht u binnen 10 jaar weer te verhuizen als de kinderen uit huis zijn, of…. Deze woonhorizon kan van grote invloed zijn op de woning die uiteindelijk uw voorkeur heeft of in hoeverre u een grote verbouwing ziet zitten.

4. Andere cultuur

U overweegt naar een andere regio in Nederland te verhuizen? Nederland mag dan op wereldschaal een postzegel zijn, maar er zijn ruim 17 miljoen Nederlanders en zij hebben allemaal hun eigen doen en laten. Zeker per regio kunnen de verschillen heel groot zijn. Denk aan de wijze van communiceren. Iemand die zelf heel informeel is, kan de ander als stug ervaren. Een verhuizing naar een nieuwe regio is heel leuk, maar moet een bewuste keuze zijn.

5. Omgeving

Woongenot is voor een groot deel afhankelijk van de (directe) omgeving. Wilt u bijvoorbeeld privacy in de tuin? Kijk dan op google earth of streetview of de buren niet rechtstreeks in de tuin kijken. Dat geeft ook vaak veel inzicht in de functie van aangrenzende kavels, aanwezigheid van (uitvals)wegen etc.

Download de hele lijst met 5 extra tips